Uw computer wordt gestolen of werkt niet meer! Wat nu?

Hebt u er ooit bij stilgestaan dat de computer - waar u dagelijks mee werkt, uw dossiers en documenten op bewaart, uw facturen op maakt, uw e-mails beantwoordt en zoveel meer  - op een dag gestolen kan worden of gewoon defect kan raken.
Bent u hierop voorbereid? Welke bestanden zou u kwijt zijn?

Tien tips om voorbereid te zijn!

 1. Maak dagelijks of minstens elke week een backup van uw belangrijke gegevens. Maak deze backup op een medium dat u gescheiden bewaart van de computer zelf. Ideaal zijn een harde schijf via USB, een memory stick of zelfs een gewone DVD.
 2. Zet alle belangrijke bestanden zoveel mogelijk in dezelfde map. Maak ook een overzicht van waar u de belangrijke bestanden bewaart op uw computer zodat u weet van welke bestanden u een backup moet maken.
  Volgende bestanden mag u zeker niet vergeten:
  • Uw mailbox: de plaats waar uw mailprogramma uw mails en adresboek bewaart
  • Uw bestanden: plaats waar uw belangrijke bestanden staan zoals dossiers, oefeningen, therapieplannen, uw agenda, verslagen, ...
  • Uw favorieten: de plek waar al uw links naar belangrijke websites staan
  • Uw belangrijke computerprogramma's: facturatieprogramma, educatieve software die u gebruikt, computerprogramma's die u gebruikt als ondersteuning
  • Uw persoonlijke bestanden: uw CV, documenten ivm RIZIV, informatie, foto's enz
 3. Maak in uw agenda voor uzelf een wekelijkse taak aan om deze backup te maken en doe het dan ook. Goede voornemens zijn snel gemaakt maar ook snel vergeten.
 4. Zorg dat u van alle computerprogramma's die u gebruikt de originele installatiebestanden beschikbaar hebt. Bewaar ze samen op een plaats waar u ze snel kan terugvinden.
 5. Vervang uw computer tijdig. Wacht niet tot hij stuk gaat maar kijk vooruit en zorg dat u een alternatief hebt. Koop op tijd een nieuwe computer en gebruik de 'oude' als alternatief.
 6. Zorg voor een archief. Oude bestanden die u niet meer alle dagen nodig hebt en enkel nog bewaart ter consultatie, kan u onderbrengen in een archief.
 7. Zorg voor een goede virusscanner die voorkomt dat er virussen op uw belangrijke computer(s) kunnen komen. Zorg er ook voor dat de antivirussoftware steeds up-to-date is via de automatische update.
 8. Laat uw computer nooit een verbinding maken naar een draadloos netwerk dat u zelf niet beheert of dat u niet vertrouwt. Via zo'n verbinding kunnen onbekenden makkelijk toegang krijgen tot uw PC en uw bestanden! Indien u zelf gebruik maakt van een draadloos netwerk, zorg dan dat dit voldoende afgeschermd en beveiligd is.
 9. Laat uw computer nooit onbeheerd achter, ook niet 'voor heel eventjes'! Indien uw computer of portable 's nachts in uw praktijk achterblijft, zorg dan dat hij vastgemaakt is met een speciaal daarvoor voorzien slot. Beveilig zo mogelijk ook uw praktijk met een alarmsysteem. Laat uw computer nooit achter in de auto en als u dit bij hoge uitzonder toch zou doen, zorg dan dat hij volledig afstaat. Een computer die aanstaat is eenvoudig op te sporen.
 10. Let op met het installeren van nieuwe programma's die u niet strikt nodig hebt of die u gratis van het internet haalt. Gebruik uw computer niet om zomaar eventjes nieuwe programma's uit te proberen. Uw systeem kan beschadigd raken bij het opnieuw verwijderen van deze programma's en uw computer zal er alleen maar trager van worden.

Hoe maakt u een backup van uw gegevens?

 • Koop een externe harde schijf en maak regelmatig een backup van uw bestanden. De meeste USB harddisks worden geleverd met een programma waarmee u kan instellen welke mappen en bestanden moeten gesynchroniseerd worden.
 • U kan bepaalde folders automatisch laten synchroniseren met tools via het internet als Dropbox.com Bij deze service kan u een account aanmaken waarmee u gratis 2 GB schijfruimte ter beschikking krijgt. Via een gratis programma dat je kan downloaden van hun website kan je dan instellen welke folders je wil synchroniseren. Je computer moet dan wel regelmatig verbonden zijn met het internet.
 • Maak regelmatig een backup van uw volledige computer. Zo'n backup laat u in de meeste gevallen toe om na een computerpanne uw hele systeem terug te zetten zoals het was voor de panne.
 • Er zijn bedrijven die tegen betaling van op afstand dagelijks een backup maken van uw bestanden. (of servers) De voorwaarde is wel dat de computer dan aanstaat en bereikbaar is (voor deze dienstverlener) via het internet.

Uw computer is defect en u bent uw gegevens kwijt? Geen paniek. In een aantal gevallen kan uw data toch nog gered worden. Contacteer ons voor meer informatie.Reacties:

 Leen - 22/12/2010 15:34

Nuttige informatie! Moet hier zelf ook nog meer aandacht aan besteden.

 Brechtje - 22/12/2010 13:59

Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Het heeft me doen beseffen dat ik idd. risico's loop. Keep up the good work!

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)