In uw blootje op Facebook?

De titel is natuurlijk figuurlijk bedoeld. Heel veel mensen hebben een profiel op Facebook, Linked-in, Netlog, Myspace of twitter en dat is goed. We kunnen het gebruik alleen maar aanmoedigen. Toch raden we u aan om ook voorzichtig te zijn.

Als logopedist(e) werkt u vaak met jongeren die deze digitale wereld zeer goed kennen en heel veel (vrije) tijd achter de computer doorbrengen. Uiteraard gaan zij wel eens op zoek naar hun favoriete logo! Hou daar rekening mee!

Zorgt u er altijd voor dat uw persoonlijke informatie niet zo maar publiek wordt? Vindt u het ok dat uw patiënten de foto's van uw reis, uw tuinfeestje of uw kinderen zomaar kunnen bekijken? Mogen ze ook zomaar uw prikbord volgen en meekijken wat u leuk vindt? Zijn de resultaten van de online quizzen die u meedoet relevant voor anderen? Moeten zij weten 'op welke internationale popster u het meest lijkt' of 'hoeveel procent kans u hebt dat er die avond liefde in de lucht hangt'? Voor een aantal mensen is dit misschien geen probleem op zich, maar toch is een strikte scheiding tussen werk en privé aangeraden!

Voorkom problemen door uw privacyinstellingen zo in te stellen dat enkel uw 'vrienden' uw informatie, foto's, pagina's waar u fan van bent, uw prikbord enz. kunnen zien. Ga ook niet zomaar akkoord als u door andere mensen getagd wordt op foto's. Eens u getagd bent op één foto kan u automatisch herkend worden op andere foto's. Zorg er verder voor dat er op andere websites geen informatie of foto's van of over u verschijnen die u in verlegenheid kunnen brengen. Denk daarbij maar aan foto's uit uw studententijd die ergens op een website zijn blijven staan. Het is een koud kunstje om deze te vinden. Misschien toch maar vriendelijk vragen aan de beheerder om deze te verwijderen?

 
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)