Ouders sturen kinderen massaal naar logopedist

dinsdag 03 mei 2011
Bron: belga

In twaalf jaar tijd is het aantal terugbetalingen voor logopedie met maar liefst 43,8 procent gestegen, zo schrijft De Morgen dinsdag. Sommige scholen laten volgens de krant kleuters systematisch screenen en ook ouders lopen en masse naar de logopedist.
In 1998 deed de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) 2.697.904 terugbetalingen voor logopedie. Vorig jaar bedroeg dat aantal al 3.880.703, zo blijkt uit nieuwe cijfers die De Morgen publiceert. Het bedrag steeg van 46,6 miljoen in 2004 naar 70 miljoen euro vorig jaar.

Stefan Grielens van de koepel van vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) noemt logopedie een voorbeeld van de commercialisering van de hulpverlening. 'In sommige scholen passeert de logopediebus die in één klap alle kinderen screent', vertelt hij.

'Elders bieden individuele logopedisten zich aan om diagnoses te stellen. Op zich is het goed dat problemen snel gedetecteerd worden en dat er op jonge leeftijd kan ingegrepen worden, maar er is wel een probleem wanneer de screening gebeurt door dezelfde persoon die achteraf de behandeling geeft'.

Ook Pol De Meyere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten, erkent dat er een probleem is. 'Een vroege screening is goed, maar wij vinden wel dat die resultaten naar de school of het CLB moeten en dat zij verder moeten beslissen of een behandeling nodig is. Er is deontologisch een probleem wanneer de logopedist zelf die knoop doorhakt.'

klik hier voor de link naar De Standaard

klik hier voor de link naar Het Nieuwsblad

klik hier voor de link naar De Morgen

klik hier voor de link naar Het Laatste Nieuws
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)