Toetertest werkt niet (?)

Bron: klasse.be
12/01/2011

De toetertest, die bij heel wat vijfjarige kleuters wordt afgenomen is niet representatief voor wat kleuters echt kunnen. In de derde kleuterklas gebruiken de kleuteronderwijzers die test om na te gaan of kleuters naar het eerste leerjaar kunnen gaan. Alle onderwijskoepels raden hun scholen af om de test te gebruiken. Dat meldt de krant De Morgen.
 
Ook de contrabastest, het ‘broertje’ van de toetertest zou geen goed beeld geven van de schoolrijpheid van kleuters. Dat zegt Hans Vanbets, pedagogisch adviseur bij het onderwijssecretariaat van de steden en gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG). Hij raadt de kleuteronderwijzers aan om vooral de dagelijkse klasobservaties te gebruiken als ze kleuters willen oriënteren.
 
Hans Vanbets stelt vast dat heel wat scholen het moeilijk hebben om kleuters te oriënteren. Daarom biedt hij samen met OVSG een brochure aan die scholen helpt om de oriëntering zinvol aan te pakken. De brochure ‘Samen over de drempel’ bevat kijkwijzers die de kleuteronderwijzer helpen om het klasaanbod beter af te stemmen op wat  de kleuters nodig hebben. Daarnaast geeft ze ook suggesties hoe je de individuele kleuter kunt bespreken met ouders. In deze presentatie vind je nog meer info. Je kan ook aan de slag met het boek 'Een doos met een geheim'.
 
Op de webstek van de Vrije CLB koepel (VCLB) vind je meer informatie over het gebruik van de toetertest.
 
Ook op de website van het gemeenschapsonderwijs vind je verwijzingen om de toetertest in een goede context te gebruiken.Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)