Wat als u uw USB Stick verliest?

foto usbstick

Heel wat mensen gebruiken een USB stick waarop ze persoonlijke en meestal ook werkgerelateerde bestanden heel eenvoudig overal mee naartoe kunnen nemen. Een doorsnee USB stick is klein, handig en de moderne modellen bieden een grote opslagcapaciteit. Maar wat als u deze USB stick verloren geraakt of gestolen wordt? Hebt u er ooit bij stilgestaan dat de eerlijke (of oneerlijke) vinder zomaar al uw persoonlijke bestanden en informatie kan bekijken? En wat met professionele documenten, patiëntengegevens, verslagen of financiële documenten?

Recent onderzoek

Een recent onderzoek gaf aan dat 8 op de 10 personen een gevonden USB stick grondig bekijkt. Je mag er dus bij verlies of diefstal van uitgaan dat minstens één iemand uw bestanden zal doorzoeken. Het is aan u om deze persoon geen kans te geven!

Onderneem actie

De eerste vraag die je je kan stellen is of al die bestanden ook effectief op je USB stick thuishoren. Bij heel veel gebruikers is de USB stick een plek waar bestanden toegevoegd worden en waar zelden bestanden terug van verwijderd worden. Verwijder dus tijdig de overbodige bestanden.
Je moet er bij het verwijderen van bestanden wel altijd rekening mee houden dat deze in de meeste gevallen niet echt verwijderd zijn (enkel de link ernaartoe is weg) De gemiddelde computerkenner tovert deze bestanden zo weer zichtbaar! Let dus ook zeker op wanneer u een USB stick eventjes meegeeft aan 'vreemden'!

Wat kan u nu direct doen?

Zorg dat gevoelige ¨bestanden NOOIT zomaar open en bloot op een USB stick weggeschreven worden. Zorg dat elk gevoelig bestand op z'n minst paswoordbeveiligd of geëncrypteerd is voor het op de USB stick wordt weggeschreven. Bewaart u op uw USB stick een e-mail archief (PST bestand), zorg dan dat ook dit bestand altijd paswoordbeveiligd is!

Mogelijke oplossingen:

Voorzie gevoelige Word en Excel bestanden altijd van een paswoord. Deze optie is standaard voorzien.
Maak een zip-bestand van uw bestanden en gebruik Winzip voor de encryptie. Met winzip kan u een groot aantal bestanden samen beveiligen zodat u dit niet bestand per bestand moet doen.
Beveilig PST bestanden altijd met een paswoord. Uw mailbox bevat doorgaans ook alle andere paswoorden die u gebruikt. Voor een dief is dit een schat aan informatie!
Beveilig een deel van uw USB Stick met een paswoord. Er bestaan gratis programma's waarmee u dit redelijk eenvoudig kan doen. Lukt het niet om dit zelf te doen, lees dan binnenkort ons artikel over mogelijke gratis programma's die u kan gebruiken (met handleiding) of koop een USB stick met ingebakken beveiliging.Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)