Topman VDAB wil kleuters screenen

"Kinderen moeten al in de kleuterschool worden gescreend op hun talenten, zodat we daarop kunnen voortbouwen." Aan het woord is VDAB-topman Fons Leroy. Zo'n screening is één van de voorstellen om het probleem van de moeilijk in te vullen vacatures aan te pakken en op te lossen.

Knelpuntberoepen

Er zijn momenteel 135.000 vacatures in knelpuntberoepen, terwijl er zo'n 200.000 werklozen zijn. Men hoopt door een herscholing van een zo groot mogelijk aantal werklozen de tekorten in de knelpuntberoepen te kunnen oplossen. Zo'n oplossing lijkt voordelen te hebben voor zowel de overheid die de werkloosheidsuitkering betaalt als voor de werkgevers.

Verplicht herscholen

Leroy vindt dat afgestudeerden met een weinig gevraagd diploma verplicht moeten worden om zich om te scholen In een richting met veel vacatures. Moeders moeten volgens Leroy dan weer aan de slag kunnen in de zorgsector zodra de kinderen groter zijn. De zorgsector kampt momenteel met een enorm tekort aan personeel waardoor de vacatures zeer moeilijk ingevuld raken.

Vrije keuze?

Hoewel het voorstel in eerste instantie een win-win lijkt te zijn voor ale betrokkenen, wordt er in deze voorstellen geen rekening gehouden met de vrije keuze van de betrokkenen. Het is geen slecht idee om studenten goed te informeren over de kansen op de arbeidsmarkt zodat ze weten waar ze aan beginnen. toch kan de arbeidsmarkt in enkele jaren tijd fel veranderen en is het best mogelijk dat men net nieuwe knelpuntberoepen gaat creëren door studenten een andere weg uit te sturen dat wat ze oorspronkelijk van plan waren.
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)