Stemtraining kan stemproblemen bij leerkrachten voorkomen

Zes uur stemtraining volstaat om de stem van leerkrachten te beschermen tegen overbelasting en hun stemkwaliteit te verbeteren. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Preventie van stemproblemen bij leraren’ van de Universitaire Associatie Brussel.

1 op de 2 leerkrachten heeft last van stem

47,5% van de leerkrachten heeft ooit last gehad met z’n stem. Bijna 1 op de 5 leerkrachten zegt door stemproblemen zelfs niet optimaal te kunnen functioneren voor de klas. Prof. Linda Van Looy en dr. Bernadette Timmermans, van respectievelijk de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel, voerden een onderzoek naar hoeveel stemtraining noodzakelijk is om studenten van de lerarenopleiding de nodige stemtechnieken bij te brengen.

Zes uur reeds effectief

De resultaten geven aan dat een lesmodule stemtechnieken van zes uur al effectief is. De studenten die een stemtraining kregen, scoorden significant beter dan hun medestudenten: "Ze leerden hun stem beschermen door toonhoogte en luidheid van elkaar los te koppelen en hun stemkwaliteit te verbeteren", zegt dr. Bernadette Timmermans van de Erasmushogeschool Brussel.

Leerplan

De onderzoekers vragen bij de start van het schooljaar aan het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming om lerarenopleidingen aan te sporen om stemtraining op te nemen in het leerplan.
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)