Preventieve maatregelen voor zelfstandigen in moeilijkheden

Er wordt gewerkt aan een extra pakket van preventieve maatregelen om in de toekomst zelfstandigen in zware financiële moeilijkheden beter te kunnen beschermen. Dat heeft Sabine Laruelle, federaal minister van middenstand en zelfstandigen, gezegd tijdens het VRT radioprogramma De Ochtend.

Momenteel kunnen zelfstandigen rekenen op een beperkte uitkering in geval van een faillissement. Daarnaast kunnen zelfstandigen vrijstelling van betaling van de sociale bijdragen aanvragen. Om zo'n vrijstelling te krijgen moet de zelfstandige wel 'in bewezen staat van behoefte' zijn. In 2011 maakten 19.503 zelfstandigen hiervan gebruik, een stijging van 5626 zelfstandigen in 5 jaar tijd.

In het nieuw federaal regeerakkoord zijn echter bijkomende preventieve maatregelen voorzien voor zelfstandigen in moeilijkheden zijn voorzien. De minister zegt te hopen nog dit jaar de desbetreffende teksten te kunnen indienen. Als criteria voor de toekenning stelt de minister voor om de armoedegrens als maatstaf kunnen worden gebruikt. Anderzijds wil de minister dat beslissingen over de vrijstelling van sociale bijdragen voor zelfstandigen in moeilijkheden sneller en transparanter zouden worden genomen.
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)