Artikel logopedie 'Iedereen naar de logopedist?' in Klasse november 2011

In het november nummer van Klasse wordt opnieuw stil gestaan bij de grote stijging van het aantal RIZIV terugbetalingen.

Volgens de Schooldirecteur
Schooldirecteur Annie Lion legt de ooraak bij de logopedisten zelf. "steeds meer logopedisten geven bijles en huiswerkbegeleiding in plaats van therapie. Ze ‘ronselen’ patiënten en maken misbruik van het vertrouwen van ouders. Sommigen werken zonder overleg met de school en leveren geen enkele meerwaarde. Voor ouders zijn die logopedisten moeilijk te onderscheiden van zij die prima werk leveren.”

Volgens de zorgcoördinator
Zorgcoördinator Kristien Verslyppe denkt dan weer dat vooral de ouders de eerste stap naar de logopedist zetten. “Vaak doen ze dat zonder de school te raadplegen. Vergelijk het met patiënten die meteen naar de specialist gaan in plaats van de huisarts. Terwijl logopedie altijd de laatste stap zou moeten zijn. De logopedisten begrijpen soms zelf niet waarom ouders hun kind naar hen sturen. Ze nemen dan contact op met de school voor meer informatie.”

Volgens de koepel van de vrije CLB’s
Christine Vonckx van de koepel van de vrije CLB’s meent te weten dat “Heel wat logopedisten geven meer bijles dan echt therapie. Ouders zijn daar zelf mee verantwoordelijk voor. Ze raden elkaar aan om hun kind naar de logopedist te sturen als het op school niet meer mee kan.”

Volgens de VVL
Pol De Meyere, voorzitter van de VVL, gelooft niet dat ouders te snel naar een logopedist stappen. “Logopedie is soms gewoon nodig, punt. Scholen en CLB’s zeggen vaak dat ze het probleem zelf aankunnen, maar dat blijkt niet altijd het geval. Voor sommige problemen is een aanpak op maat nodig. Een zorgleraar kan dat meestal niet bieden, omdat hij daar geen tijd voor heeft. Bovendien valt de begeleiding in de vakanties stil. Ouders zijn soms ten einde raad en gaan dan zelf op zoek naar hulp bij een logopedist.”

Reageren kan op het forum van Klasse. Misschien wordt het tijd dat de logopedisten eens massaal van zich laten horen!

Bron:
http://www.klasse.be/leraren/blog.php?q=19877-Steeds-meer-kinderen-naar-de-logopedist
http://www.klasse.be/ouders/27129/iedereen-naar-de-logopedist/Reacties:

 Jonas Pauwels - 12/09/2012 20:34

Christine Vonckx is echt geen referentie op het vlak van leerproblemen. Zij zegt gewoon na wat haar wordt voorgezegd. Van een lichtgewicht gesproken...

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)