Plechtige opening van de Tuttenboom te Aalst

Op zondag 17 juni 2012 is het zover. Dan wordt in Aalst de tuttenboom officieel ingehuldigd. Er staan voor die gelegenheid ook een heleboel super leuke activiteiten gepland.

Wat is een Tuttenboom?

In Denemarken is het traditie dat peuters op de leeftijd van 3 jaar hun tutje 'afstaan' aan de tutjesboom omdat de eekhoorntjes ze dan nodig hebben. Om dit moeilijk moment voor de peuter wat makkelijker te maken, nemen de ouders hun kinderen mee naar deze speciale tutjesboom. Meestal hangen de kindjes er nog een klein, persoonlijk briefje of tekening bij om het afscheid aan hun tut te versterken.

Waarom zonder tut?

Naast het kalmerende effect, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een tut. Het is daarom aan te raden om vanaf de leeftijd van 2,5 jaar het gebruik van tutjes af te bouwen (enkel nog in bed) en er ten laatste op de leeftijd van 4 jaar volledig mee te stoppen. Redenen zijn:

• Tutteren zorgt voor een ruimte tussen de bovenste en de onderste tanden die op latere leeftijd voor problemen kan zorgen (fenomeen van de ‘open beet’).
• Tutteren (en ook duimzuigen) kan tandontwikkeling verhinderen. Vooral het melkgebit maar later ook het definitieve gebit kunnen hiervan gevolgen ondervinden.
• De spraakontwikkeling wordt afgeremd door het tutteren. Hoe eerder deze wordt afgegeven, hoe sneller de spraak zich kan ontwikkelen. Door de open beet kan de uitspraak van bepaalde klanken, zoals ook de –s, misgaan.
• Kinderen die ’s nachts hun tut verliezen worden vaak wakker, wat dan weer nefast is voor de nachtrust van de ouders én voor het kind.

Bron: www.tuttenboom.be
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)