Starten voor 2.000 euro bruto

We lezen in de Standaard en Jobat dat 'een starter met een bachelordiploma in België gemiddeld tussen de 1.750 euro en 2.000 euro bruto verdient. Een master mag van zijn eerste werkgever tussen de 2.000 en de 2.250 euro bruto verwachten.'

Als je afstudeert als logopedist(e) kan je hier eens van dromen. Misschien lukt het nog net als je één van de gelukkigen bent die een fulltime contract in vast dienstverband weet te vinden. Alle anderen moeten het met heel wat minder stellen in een heel onzeker statuut.

  • Uw praktijk in de kijker zetten mag één keer bij de start en volgens strikte regels. Daarna is elke zichtbare verwijzing naar 'logopedie' verboden wegens deontologische redenen
  • Het (te lage) uurloon ligt vast als je geconventioneerd bent
  • Als je niet in een eigen praktijk werkt, draag je nog een groot deel van je ereloon af (tussen 10 en soms tot 40%!)
  • Scholen houden meer en meer de deuren toe voor logopedisten waardoor de daguren niet meer opgevuld kunnen worden
  • Tijdens de schoolvakanties wordt amper therapie gegevens en de 'actieve' uren voor de schoolgaande kinderen liggen tussen 15.30u en 20.00u.

Al deze punten samen maken het heel moeilijk om als zelfstandige logopedist(e) nog een normaal inkomen te hebben dat in verhouding staat met de opleiding, de inzet en de investeringen die nodig zijn om een job als logopedist(e) uit te oefenen.

We stellen ons de vraag of het niet stilaan tijd wordt om het beroep te herwaarderen voordat het te laat is!

klik hier voor het volledige artikel in de Standaard
Reacties:

 Annabel - 12/11/2016 14:00

Ik heb ondertussen al meer dan 15 jaar een praktijk en zou niet meer willen wisselen.
Je kiest zelf je uren en hebt veel meer vrijheid.
Inderdaad er zijn wanbetalers (5% max) maar als je rekent dat 75% je zeker gestort wordt door de mutualiteit, dan valt dit zeer goed mee.
Bovendien kun je genieten van extra-legaal pensioenopbouw zodat het ook fiscaal zeer interessant wordt om te kiezen voor zelfstandig logopediste.
Al bij al verdien je dus veel meer als zelfstandig logopediste dan in dienstverband.
Blijkbaar is hier niet iedereen goed geïnformeerd door hun boekhouder....

 ravoet - 10/11/2016 18:05

Dag lizelotte

Ik ben reeds 37 jaar bezig op zelfstandige basis .
Neem van mij gerust aan dat je van je brutoloon de helft overhoudt .
Wat moet er van je brutoloon : sociale zekerheid , voorafbetalingen , onkosten aan materiaal , pensioensparen , energieverbruik van je praktijk , telefoon en internetverbruik onkosten van je auto , boekhouder , ..
Rijk wordt je er niet van .

 lizelotte - 10/10/2016 12:09

Hoeveel hou je nu netto over? Want ik heb ergens iets gelezen van 44 euro/ uur ereloon, wat wilt dat nu zeggen? Is dat wat je echt verdient? Of moet daar nog iets van belastingen af?

Ik heb ook gelezen dat als je bij het RIZIV bent aangesloten je een vast uurloon hebt? Dat is dan veel minder dan 44/u?

 Els - 05/10/2016 07:52

Het is niet echt veel verbeterd. Het is als starter nog altijd zeer moeilijk om rond te komen. De VVL doet wat ze kan om de rechten van de logopedisten te verdedigen, maar in tijden van crisi en bezuinigingen gaan we er als logopedisten niet echt veel op vooruit!

 Lies - 02/10/2016 11:49

Hoe is het momenteel voor het werk van een logopedist? Stijgt het loon snel? Start je echt voor 2000 bruto?

 Hanneke R - 26/11/2013 14:19

Ik weet als bijna afgestudeerd ook van. Ik zou daarom graag willen werken als logo in een centrum. Ik vrees dat ik daar helaas nog niet voor in aanmerking kom. Kan iemand van de logo`s hier mij zeggen voor welke beroepen binnen de dienstensector jullie dan wel voor in aanmerking komen?

 Lies - 12/05/2011 18:15

Ik ben deeltijds tewerkgesteld in een revalidatiecentrum. De overige uren probeer ik als zelfstandige in bijberoep op te vullen, maar dit is moeilijk. Jammer, want ik doe mijn werk heel graag en heb teveel vrije tijd..! Ik heb toch het gevoel dat er teveel logopedisten zijn.

 Charris - 11/05/2011 11:57

Ik herken deze verhalen volledig. Vandaar dat ik ook op zoek ben gegaan naar een deeltijdse job. Wat was de ontgoocheling groot toen bleek dat ik zelfs als bediende nergens terecht kon. Ik kon geen boekhouding, had geen ervaring en ook Excell zat niet meer in de vingers. Allemaal redenen om je als logo met bachelordiploma niet aan te werven. Met een logo-diploma kun je niet veel meer dan, wel ja, logo... Uiteindelijk is het een voltijdse job geworden en een eigen praktijk in bijberoep. Zwaar werktempo, maar nu heb ik tenminste het gevoel dat ik veel werk en er voor beloond word! Het is vijf voor twaalf als je't mij vraagt!

 Katja - 19/03/2011 19:48

Ik ben nu 7 jaar werkzaam als logo en omdat ja op school het er al met de paplepel ingegeven krijgt dat je als logo niet veel zal verdienen, ben ik meteen op zoek gegaan naar een combinatie tussen zelfstandige (23 uur per week) en een job in loondienst (28 uur per week). Op dit moment combineer ik de 2, dan is het inderdaad beter haalbaar. Ik denk dat we allen geconfronteerd worden met onbetaalde rekeningen, ... Ik verkies toch ook de job in loondienst boven het zelfstandig zijn. Veel succes aan de zoekenden.

 Mieke - 09/02/2011 09:47

Ik zit nu momenteel in dezelfde situatie. Ik werk al 6j als zelfstandig logopediste en heb al die tijd enkel gewerkt om de kosten te kunnen dekken. Reizen, verbouwen, ... dat zat er allemaal niet in. En met twee kleine kindjes is het niet makkelijk om daarmee die late uren te combineren. Ook de wanbetalers vragen veel energie, aangetekende brieven versturen, telefoontjes, om ten slotte het toch maar voor het gerecht te brengen. Daarmee dat ik ook op zoek ben naar een vaste betrekking (als logopediste of als bediende in een bedrijf)om meer financiële zekerheid en schakel ik over naar het zelfstandig zijn in bijberoep.

 Eveline - 08/02/2011 17:49

@Brechtje: Ik werk als logopediste in het bijzonder onderwijs (type 2). Ideaal dus, ik heb collega's en 't is toch anders werken dan in een privé-praktijk. Ik zou het niet meer anders willen, maar ik heb natuurlijk makkelijk praten... Misschien eens op verschillende plaatsen solliciteren, je hebt niets te verliezen!

 sarah - 08/02/2011 16:01

Ik ben precies om deze redenen gestopt met werken als logopediste, ik had mijn buik vol van dat lage loon, die lange uren en vooral alle gemiste leuke activiteiten met mijn vrienden die normale uren kloppen. Het was het allemaal niet meer waard. Ik werk intussen voltijds in een uitgeverij, omdat ik naast logopediste ook germaniste ben. Boeiende job, fijne collega's, beginnen tussen acht en halftien & stoppen tussen halfvijf en zes... en bovendien op 1 km van mijn huis. Ideale situatie eigenlijk. De logopedie als activiteit begin ik wel erg te missen, dus begin ik volgende maand mijn eigen mini-praktijk. Ik ben niet van plan meer dan vijf uur therapie per week te geven, zodat ik én nog een leven én boeiende jobbezigheden heb. Veel succes met je keuze Brechtje! Ik ben in elk geval heel blij dat ik de mijne gemaakt heb.

 Brechtje - 06/02/2011 20:04

Ik zit in dezelfde situatie als Ann. Ook ik ben het spuugzat. Mijn job doe ik met veel liefde en passie & mijn cliënten zijn hele fijne mensen. Ik krijg ook positieve reacties en resultaten. Maar ik houd er op financieel gebied praktisch niets aan over. Ik ben alleenstaande en kan mijn vaste lasten niet eens fatsoenlijk betalen, oa omwille van late / wanbetalers. Laat staan dat ik al eens aan vakantie kan denken. Ik kan het simpelweg niet betalen.. Ik ben al enige tijd op zoek naar een aanvullende job in dienstverband, maar dat is echt niet evident. Wat voor job doe jij ernaast, Eveline? Dit issue heb ik ook al gemeld bij de VVL, maar ik krijg er weinig tot geen respons op...

 Eveline - 27/01/2011 17:01

Ik ben zelfstandig in bijberoep. Overdag werk ik in loondienst (33u/week), avonden, woe-namiddag en zat-voormiddag werk ik in mijn praktijk. Op die manier verdien ik niet slecht vind ik, zeker ook omdat ik een vast inkomen heb, wat toch zekerheid biedt en omdat de sociale bijdragen een stuk lager liggen. Maar 't is inderdaad hard werken. Zelfstandig in hoofdberoep lijkt mij idd weinig rendabel voor de energie die je erin steekt...

 Ann - 19/01/2011 17:45

Ik denk er sterk over na om ermee te stoppen en een job in loondienst te zoeken. Ik werk hard, klop lange dagen en verdien dan nog minder dan m'n vrienden die gewoon van 8 tot 5 werken. De bijkomende administratie, miserie met onbetaalde rekeningen, patiënten die niet opdagen enz. maken het nog extra zwaar. Soms echt wel frustrerend!

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)