Hoe vlot werkt u met uw computer?

Een recent onderzoek van de universiteit Twente toont aan dat Werknemers ongeveer een half uur per dag verliezen aan computerproblemen een tekort aan computervaardigheden. Bij technische problemen blijkt de gemiddelde computergebruiker doorgaans niet in staat zelf een oplossing te vinden.

Hoe werkt u zelf met uw computer?

We maken allemaal meer en meer gebruik van computerprogramma's ter ondersteuning van ons dagdagelijks werk. Hoewel de computer of laptop zelf regelmatig vernieuwd wordt, blijkt dat heel veel bewerkingen en taken steeds uitgevoerd worden op een manier zoals we daar ooit mee begonnen zijn. Heel wat nuttige functies die beschikbaar zijn of die zijn toegevoegd in vernieuwde versies van de computerprogramma’s worden niet benut omdat we niet gewoon zijn om ermee te werken, niet weten dat ze bestaan of gewoon niet de kennis hebben om ze te gebruiken.

Een goed voorbeeld is het gebruik van het programma Excel. Heel veel computergebruikers gebruiken Excel voor het bijhouden van lijsten van gegevens. Wat men vaak niet weet is dat er heel wat extra functies zijn die toelaten om snel en handig met die gegevens te werken, ze aan te passen of dat je deze lijst ook handig en eenvoudig kan gebruiken voor bijvoorbeeld het aanmaken van facturen, brieven, etiketten enz. Werk je via de mogelijkheden die voorzien zijn, dat zal je sneller en met minder fouten tot het gewenste resultaat komen. Niks dan voordelen dus! Uw volledige facturatie in 10 minuten, overzichtelijk en snel en zonder knippen en plakken, het kan perfect!

Tekort aan opleiding?

Er worden heel wat opleidingen georganiseerd voor de meest courante computerprogramma's zoals Word, Excel, PowerPoint enz. Jammer genoeg zijn deze meestal heel algemeen en wordt de link met de dagelijkse activiteiten zelden gelegd. Dit zorgt ervoor dat computergebruikers het nut van zo'n bijscholing niet inzien en gewoon verder doen zoals ze het gewoon zijn.

Oplossingen?

De oplossing is de cursus afstemmen op het effectieve gebruik zodat de bruikbaarheid van de verworven kennis verhoogd. Zo leert de gebruiker tijdens de opleiding wat het computerprogramma voor hem/haar kan doen, i.p.v. wat hij/zij allemaal met het computerprogramma kan doen. Het is dus niet langer de lesgever die zijn programma afwerkt, maar de cursist die kiest wat voor hem het meest van belang is.

(Bij)Leren op afstand

Verder moet met durven afstappen van het concept dat een cursus steeds in een klaslokaal en op vastgestelde tijdstippen moet gegeven en gevolgd worden. Moderne communicatiemiddelen laten perfect toe dat een lesgever meer de taak van coach op zich neemt en met handige tips de computergebruiker met raad en daad bijstaat. Deze 'coach' kan dan met zijn ervaring mee op zoek gaan naar een betere oplossing of extra mogelijkheden op uw maat en volgens uw wensen.

Meer weten?

Vraagt u zich af of uw specifieke manier van werken kan geoptimaliseerd worden of wil weten wat voor u de mogelijkheden zijn, neem dan vrijblijvend contact op. Wij bekijken graag met u de mogelijkheden.
Reacties:

 Sandrine De Coster - 24/04/2012 23:48

Beste Sandra,

Als je daarmee bedoelt dat je wil leren hoe je interactieve oefeningen voor patiënten/kinderen kunt maken adhv excel, dan heb je geluk want op vrijdag 8 juni 2012 organiseert de opleiding logopedie en audiologie samen met de opleiding ergotherapie een studiedag rond excel & powerpoint. Verdere informatie over deze studiedag zal binnenkort op deze website te vinden zijn. Ook kan je me steeds mailen voor verdere informatie (sandrine.decoster@hogent.be)

Met vriendelijke groeten,

Sandrine De Coster

 Sandra - 26/03/2012 15:32

Ik zou graag zo'n cursus excel volgen of uitleg krijgen hoe ik beter kan leren werken met excel. Gelieve mij te contacteren!

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)