Hoe overleef je mindere tijden? Deel 1

Minderen tijden

Stilaan begint het besef te komen dat het in 2012 wat minder zal worden dan de vorige jaren. De maatregelen die door onze nieuwe regering genomen werden, zullen zich vertalen in meer en hogere belastingen en een stijging van de prijzen. De industrie schuift de meerprijs immers altijd door naar de consument.

Tip 1: Doe meer of hetzelfde met minder geld

Wie een beetje uitkijkt kan mooie koopjes doen. Om de verkoop op peil te houden bieden heel wat winkels en ketens mooie promoties aan. Kijk maar naar het autosalon, de reissector en de kledingsector, om er maar een paar te noemen. Het is daarbij logisch dat u op grote aankopen het meest kan besparen en het loont dan ook de moeite om wat tijd te investeren in uw aankoop voor u beslist.

Tip 2: Minder is meestal ook genoeg

Minder is niet altijd slechter. De vorige jaren werd het als normaal beschouwd dat we moeten werken tot we er bij neervallen. Een nuchtere evaluatie leert echter dat een beetje minder werken en dus ook wat minder geld verdienen niet eens zo erg is en bovendien de balans werk - privé zeer gunstig beïnvloedt.

Tip 3: Pas uw verwachtingen aan aan de nieuwe realiteit

Niks is erger dan voor jezelf een aantal doelen stellen en er dan niet in slagen om deze te realiseren. je legt jezelf zo onnodig veel druk op waardoor je werk een stuk minder aangenaam wordt. Als je er voor zorgt dat je doelen realistisch zijn, zal het plots een stuk leuker worden en heb je altijd kans dat je beter doet dan verwacht.

Tip 4: Los (financiële) problemen zo snel mogelijk op

Kom je door een verlies aan inkomsten in de problemen of dreigen er grote problemen te onstaan, wacht dan niet tot het te laat is. Als je op tijd ingrijpt kan je meestal erger voorkomen. Pas uw uitgaven zo snel mogelijk aan aan de te verwachten inkomsten.

Tip 5: Focus op uw jobinhoud en minder op inkomen

In normale omsandigheden werk je om te leven en niet andersom. Zorg dat je jezelf zoveel mogelijk kan vinden in het werk dat je doet en verkoop uw ziel niet voor een beetje meer geld. Uiteraard is geld verdienen belangrijk, maar niet het belangrijkste. Zet jobinhoud dus op de eerste plaats. Uit onderzoeken blijkt steeds meer dat het extra geld dat je verdient door werk te doen dat je niet of minder graag doet systematisch opgedaan wordt aan zaken om te compenseren. Zoek dus naar een gezonde balans in uw activiteiten en durf vooral neen te zeggen.
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)