Bijna 1 op 5 jongeren heeft gehoorschade volgens Studie UA

Achttien procent van alle jongeren heeft constant een pieptoon in zijn oren door naar te luide muziek te luisteren of aan te veel lawaai te worden blootgesteld. Dat blijkt uit een grote studie van de universiteit van Antwerpen bij 4.000 jongeren.
Uit het nieuwe onderzoek blijk dat veel mensen die irritante tonen horen. Acht op de tien jongeren hebben last van oorsuizingen. 'Bij bijna twee op de tien gaat het zelfs om een permanente pieptoon, of tinnitus', zegt prof. dr. Paul Van de Heyning van het UZ Antwerpen.

Luide muziek.

De bron van deze gehoorschade blijkt vooral (te) luide muziek te zijn. Vooral na het uitgaan horen veel jongeren een pieptoon. Dokters raden dan ook aan om oordopjes te dragen op fuiven of plekken waar er luide muziek is. Nauwelijks vijf op de honderd jongeren gebruiken oordopjes als ze uitgaan.

Geen therapie mogelijk

Volgens audioloog Ivan Dierckx is er geen echte therapie. Alleen leren leven met de fluittoon en trucjes, zoals muziek opzetten. 'Dan merk je dat de muziek een stukje in competitie gaat met de irritante luidheid van de tinnitustoon, waardoor de mensen inderdaad het geluid makkelijker accepteren. Er treedt dan een zekere gewenning op', aldus Dierckx.

Bron: Belga
Reacties:

Er zijn geen reacties

Reageer:

Naam (*)
Email (*) - niet zichtbaar op de website
opmerking (*)